Vad är ett överbryggningslån?

Överbryggningslån är ett lån som du tecknar när du får tillträde till din nya bostad innan din befintliga bostad är såld. Många gånger så finansierar du det nya boende med pengarna du får för din gamla bostad. Då den inte är såld så tecknar man ett överbryggningslån som återbetalas direkt när man har sålt sin gamla bostad.

Risk vid överbryggningslån?

Risken är inte så stor vid ett överbryggninslån men det är alltid en risk, även om alla papper är skriva mellan köpare och säljare kan ju alltid ett kontrakt hävas. Skulle detta ske kan man alltid begära skadestånd från köparen. Det som kan ske är då följande att man inte får sålt sin gamla bostad och därmed har ett lån på sin nya bostad, gamla bostad och även då ett överbryggningslån. Skulle man hamna i en sådan situation kan man alltid prata med sin bank och förlänga överbryggningslånet så man har tid att hitta en ny köpare.

Överbryggningslån – lite kort.

Storlek på lån? – Ett överbryggningslån är till för att finansiera det nya boendet så det brukar handla om ganska stora belopp för att kunna betala.

Ränta på överbryggningslån? – Räntan brukar vara ganska låg, men det kan skilja sig ganska mycket mellan bankerna så kolla upp noga innan ni gör någon ny bostadsaffär vad just er bank kan erbjuda er. Annas kan det vara värt att byta bank när ni ska teckna nytt bolån, överbryggninslån m.m.

Hur lång löptid? Löptiden på ett överbryggningslån är normalt mellan 3-6 månader men skulle det hända något med er gamla bostad och köpare dras sig ur m.m så kan man alltid förlänga detta lån.

 Hur mycket måste vi amortera? Ett överbryggningslån är faktiskt amoteringsfritt för att det normalt sett är ganska kort löptid på lånet. Så fort er gamla bostad är såld ska ni lösa in överbryggningslånet och då får ni betala ränta för den tid ni har lånat pengarna på.

 

Kom ihåg att om någonting ändras i överbryggningslån kontraktet som t.ex inflyttningsdatum, köpesumman eller om köpet inte blir av så måste banken kontaktas direkt.

 

Stina Tord är våran egen research maskin och hennes uppgifter är att publicera artiklar på Collectloan. Hon har ett intresse för privatekonomi och gillar att hitta billiga lån för henne och hennes familj.

Lämna en kommentar