Hitta det bästa lånet

Hur ska man göra för att hitta det lån som passar just dig bäst? Vi ska hjälpa dig lite på traven för att hitta det bästa lånet.

Vad är ett bra lån då?

Ett bra lån är ju ett lån med så låg ränta man kan hitta och att man inte få betala massa andra avgifter som kan vara uppläggningsavgift, avi avgift m.m.

För att du ska hitta det bästa lånet för dig så finns det några saker du ska tänka på. 

Jämför

För att ens ha en möjlighet att hitta det bästa lånet så måste du jämföra olika lån som finns på den svenska marknaden. Bestäm först hur mycket pengar du vill låna och välj sedan ut några långivare som du kan jämföra noggrannare. 

Det du ska leta efter är vilken ränta du kommer få på ditt lån, är det någon uppläggningsavgift?, faktura avgift? Kan du betala tillbaka lånet när du vill?

Ha koll på din ekonomi

Innan du ska låna pengar måste du kolla över din ekonomi att du verkligen klarar att betala på ett nytt lån varje månad. Om du redan har en tight budget kan det vara en dålig idé att få en extra utgift varje månad om du inte kan ta bort någon annan. Tänk på att försöka ha en sparbuffert också om det skulle hända något med din inkomst, vårat tips är att ha en sparbuffert på minst 3 månader då slipper man få panik om sin inkomst skulle försvinna av någon anledning.

Förhandla med långivarna

Tyvärr är många av oss svenska rädda av oss att pruta på sin ränta, men du kan faktiskt påverka den mycket om du bara våga stå på dig lite. Säg att du har kollat med andra långivare och att du hade kanske bättre ränta hos dem, då kan långivaren kanske matcha den räntan för att du ska vilja låna pengar hos just dem.

Vad kommer avgöra om du blir godkänd?

Din ekonomiska historia kommer ha en avgörande roll om du blir godkänd av långivaren och vilken ränta du kommer få. Ha du en god kreditbedömning så är chansen betydligt större att få lägre ränta när du vill låna pengar, långivaren ser då en mindre risk att du inte skulle kunna betala av ditt nya lån.