Har du koll på dina lån?

Dom flesta idag har någon form av lån, det kan vara bolån, privatlån, smslån eller kanske ett billån som vi betalar ränta och amortering på varje månad.

Men alla har egentligen inte koll på vad sina lån kostar varje månad, många betalar onödiga avgifter som avi avgifter, uppläggningsavgifter m.m. Har du många olika sorters små lån kan det vara läge på att teckna ett samlingslån, på detta vis betalar du av alla dina små krediter och kan sänka din månadskostnad. Ett annat plus är att du bara behöver hålla koll på en avi istället för kanske 4-5 stycken.

 

 

För att få en överblick vad du betalar för varje månad så måste du sätta dig i lugn och ro med alla dina räkningar och noga räkna ut vad dina lån kostar dig varje månad, räkna även med om du betalar extra för faktura avgift eller någon annan avgift. Det är extremt onödigt att betala för en faktura avgift när du kan få det gratis genom en E-faktura. Det kanske inte låter så mycket med 30 kr i avgift men har du många mindre lån så blir det lite pengar på ett år.

 

Räkna exempel

Vill du låna 10000 kr och räntan är 8 % så blir formeln –

10.000 x 0.08 = 800 kr Alltså betala du 800 kr i ränta per år.

För att få ut vad du betalar i ränta per månad så tar du 800 / 12 =66.66 kr per månad. Sedan tillkommer amortering också.

När du ska ta ett nytt lån så ska du noga kolla med flera långivare och gärna ta tid till att ringa upp och förhandla med dom, idag finns det väldigt många långivare som vill ha dig som kund detta sätter dig i en bra sits då du kan förhandla bort uppläggningsavgift m.m. Hos oss på Collectloan jämför vi alla seriös långivare som finns, det finns även flera andra seriösa sidor som nyttlån.com där du kan jämför olika lån.

Stina Tord är våran egen research maskin och hennes uppgifter är att publicera artiklar på Collectloan. Hon har ett intresse för privatekonomi och gillar att hitta billiga lån för henne och hennes familj.

Lämna en kommentar